ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η "ΖΑΧΑΡΗ".

Σημαντικη ειναι η ελειψη της ζαχαρης το τελευταιο διαστημα απο τον χωρο του εμποριου.
Η αληθεια ειναι οτι και οι τιμες εχουν ανεβει ηδη σημαντικα καθως και οι τιμες των τροφων, αλλα και αλλων ειδων με την πρωτη υλη της, οπως πχ. γλυκα.
Ο χωρος των αγροτων επισημαίνει πως δεν ηταν επιλογη τους η "μη" εκμευταλευση των τευτλων, αλλα εγινε με επιβολη στο να μην καλιεργουν.


 
Ο εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός για την ενδυνάμωση της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα περιλαμβάνει την ένταξή της στο καθεστώς «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης», ύστερα από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της ATEbank και της ΕΒΖ ΑΕ. 


Αυτό απαντά η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας, στην ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη και Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, με θέμα «την πολιτική εγκατάλειψης της ελληνικής τευτλοκαλλιέργειας την οποία προωθεί η κυβέρνηση».

Σύμφωνα με την απάντηση της προϊσταμένης Υποδιεύθυνσης Θυγατρικών Εταιριών, «η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας, η οποία μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με ποσοστό 82,33%, εφαρμόζει ήδη ευρύτατα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσής της.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η απεμπλοκή της από όλες τις μετοχικού ενδιαφέροντος εταιρίες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα. Μέσω δε των μέτρων αυτών, αναμένει να εξασφαλιστεί η έγκριση για την αντιμετώπιση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με τη συμμετοχή του βασικού της μετόχου, του Ελληνικού δημοσίου. 

Το ΔΣ της ATEbank στην από 24/2/2011 συνεδρίασή του αποφάσισε την πρόσληψη συμβούλου και τη διενέργεια διαγωνισμού για την πώληση της συμμετοχής της στην ΕΒΖ ΑΕ.».
Σχετικά με το ζήτημα της τευτλοκαλλιέργειας, η προϊσταμένη της ΑΤΕ διευκρινίζει: 
«Ο εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός για την ενδυνάμωση της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα περιλαμβάνει την ένταξή της στο καθεστώς «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης», ύστερα από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της ATEbank και της ΕΒΖ ΑΕ και αναμένεται να προσδώσει πρόσθετο εισόδημα στους τευτλοκαλλιεργητές έως 60€/στρέμμα, αντικαθιστώντας το μέτρο της «Συνδεδεμένης Ενίσχυσης» η οποία τελευταία φορά θα καταβληθεί την καλλιεργητική περίοδο του 2011, κι ανέρχεται σε 34€/στρέμμα. Το ΥΠΑΑΤ έχει προκηρύξει τη σχετική μελέτη, της οποίας η ανάθεση θα γίνει πολύ σύντομα, ώστε να υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ για την έγκριση του μέτρου και την εφαρμογή του από το 2012».

Με αφορμή την απάντηση, η βουλευτής Η. Διώτη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πέραν του γεγονότος ότι η ΑΤΕ επιβεβαίωσε μία ακόμη φορά ότι αποσύρεται από τα «προβληματικά» της χαρτοφυλάκια, δεν προσφέρει κάτι νέο στη συζήτηση, αφού υπεκφεύγει να απαντήσει, στην ουσία, στα ερωτήματα που είχαν ξεκάθαρα τεθεί. Τα περί την ολοκληρωμένη διαχείριση είναι απλώς «πυροτέχνημα», αφού η μελέτη, όπως σημειώνεται, δεν έχει ακόμη ανατεθεί ώστε να στοιχειοθετηθεί αν και κατά πόσον συμφέρει τους καλλιεργητές αυτή η λύση. Επιπλέον, η συνδεδεμένη ενίσχυση είναι καθαρά μια οικονομική ενίσχυση, ενώ η ολοκληρωμένη διαχείριση είναι ένα σύστημα καλλιέργειας και ουδεμία διευκρίνιση δίνει γιατί τη συγκρίνει με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. 
Ήδη εδώ και 3 χρόνια, η Λάρισα και η Ξάνθη βιώνουν «στο πετσί τους» τις συνέπειες από το κλείσιμο των δύο εργοστασίων κι από πάνω εμπαίζονται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι δήθεν στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι «όχι μόνο να μην κλείσουν, αλλά να ανοίξουν και τα άλλα δυο σε μια καινούργια στρατηγική, και χωρίς την ΑΤΕ». Η μόνη αλήθεια είναι ότι συνειδητά και συστηματικά απαξιώνουν την ΕΒΖ για την πουλήσουν «κοψοχρονιά» και σε αυτό θα βρούνε αντιμέτωπους τους αγρότες, τις τοπικές κοινωνίες και εμάς».


                                       ΜΗΤΣΟΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...