ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Κυριακή, 10 Απριλίου 2011

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ "ΣΟΚ", ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ.

Μετά την προειδοποίηση του Οργανισμού Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) στις αρχές Μαρτίου, ότι«υπάρχουν φόβοι πως ενδέχεται να αυξάνεται η μεταβλητότητα των τιμών», ήρθε μια ακόμα στις 31 Μαρτίου. Ειδικότερα, σε έκθεση που παρέδωσε ο FAO στη Σύμβαση-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα πλήττεται στο μέλλον όλο και περισσότερο από «δυνητικά καταστροφικές» επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων λόγω των κλιματικών αλλαγών που εξελίσσονται με αργό ρυθμό.

Πρόκειται ουσιαστικά για την τρίτη προειδοποίηση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Λέστερ Ράσελ Μπράουν, ο ιδρυτής του Worldwatch Institute και του Earth Policy Institute, εξέδωσε το βιβλίο του «Ο κόσμος στην κόψη: πώς να αποτρέψουμε την περιβαλλοντική και οικονομική κατάρρευση». Στις σελίδες του, υποστηρίζει ότι «μας χωρίζει από το χάος μόνον μια κακή σοδειά» και ότι «τα τρόφιμα έχουν γίνει ο αδύναμος κρίκος του πολιτισμού μας».
Ο FAO έχει ήδη προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών, που πλέον είναι συνήθης πρακτική, καθώς οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων έχουν ήδη υπερβεί τα υψηλά επίπεδα που πυροδότησαν τις πολύνεκρες εξεγέρσεις του 2007 και 2008. 

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι τιμές των τροφίμων άγγιξαν ιστορικά ρεκόρ και οι κυβερνήσεις κατέφυγαν σε άντληση από τα εθνικά αποθέματα των βασικών δημητριακών, όπως σιτάρι και καλαμπόκι.
«Ανησυχούμε γι' αυτό», δήλωσε ο Κώστας Σταμούλης, διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης στο τμήμα οικονομικών εμπειρογνωμόνων του FAO.

«Καθώς αυξάνονται οι τιμές, κυβερνήσεις και άλλοι προσπαθούν να μειώσουν τα αποθέματά τους για να απαλύνουν τις επιπτώσεις από την περιορισμένη προσφορά. 

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που προκαλούν την άνοδο των τιμών. Αν υπάρξει, πολύ σύντομα, άλλο ένα σοκ προσφοράς, στην Κίνα παραδείγματος χάρη, το σοκ θα συμβεί σε μια συγκυρία χαμηλών αποθεμάτων», τόνισε.
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος που θα πρέπει να εξετάσουν οι κυβερνήσεις στις διαπραγματεύσεις για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος σκιαγράφησε ο FAO στην έκθεση που παρέδωσε στη UNFFCC λίγες μέρες πριν από τη συνάντηση των εθνικών διαπραγματευτών για το κλίμα στη Μπανγκόκ. 


Η συνάντηση αυτή έχει στόχο την περαιτέρω επεξεργασία αποφάσεων που λήφθηκαν στην παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Μεξικό, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο FAO συνιστά να συμπεριληφθεί η ασφάλεια επισιτισμού ως δείκτης ευπάθειας στην αλλαγή του κλίματος.

 πηγη Αγροτικα.


                                                      ΜΗΤΣΟΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...