ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ.

Αγροτικό Καλλικράτη, προωθεί το Υπ.Αγρ.Αναπτυξης, με την συγχώνευση 6,500 περίπου αγροτικών Συνεταιρισμών που υπάρχουν στην χώρα.

Σε καθεστώς εκκαθάρισης θα τεθεί μεγάλος αριθμός αγροτικών συνεταιρισμών, σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο εχει παρει πράσινο φως απο το Υπ.συμβούλιο.

Το προβλημα ειναι οτι θετει υψηλο αρχικο μετοχικο κεφαλαιο, απαιτείται το ποσο των 60.000 ευρω,εμποδιζοντας τους μικρους παραγωγους στην δημιουργια συνεταιρισμων & ομαδων.


Επιπλεον οσοι συνεταιρισμοι δεν ειναι ενεργοι δεν θα επιδοτουνται απο κοινοτικα κονδυλια.


Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται η συμβολαιακή γεωργία, η οποία ενδεχομένως να λύσει αρκετά προβλήματα στο μέλλον, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την απορρόφηση της παραγωγής. Δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας έως δύο δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων ανά Περιφέρεια, τα οποία οργανώνονται και διοικούνται ως ανώνυμες εταιρείες.
Στα δημοπρατήρια μπορούν να συμμετέχουν με κεφάλαιά τους αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, Περιφέρειες, ακόμη και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το 60% του μετοχικού κεφαλαίου θα ελέγχεται από το Δημόσιο ενώ δικαίωμα πρόσβασης στα δημοπρατήρια θα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων.
Δευτεροβάθμιες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), με το νέο νομοσχέδιο, μπορούν να μεταβληθούν σε πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς, εντός 6 μηνών, εφόσον συνενωθούν με συνεταιρισμούς-μέλη τους.

Κολημα παραμένει τι θα συμβεί με χρέη, δάνεια και περιουσία συνεταιρισμών ή αν θα γίνουν κατασχέσεις, όπως συνέβη παλαιότερα σε μεμονωμένες ΕΑΣ. Υπάρχουν παλιοί συνεταιρισμοί, σε χωριά, που πολλά μέλη έχουν πεθάνει αλλά και πάλι υπάρχει περιουσία. Πάνω από 100 είναι σήμερα οι ΕΑΣ σ' όλη την Ελλάδα και δεν έχουν παντού τον ίδιο ρόλο. Υπάρχουν ΕΑΣ που παρά την έλλειψη ρευστότητας «τρέχουν» και συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα. Αλλού έχουν ρόλο συντονιστή δράσεων ή διαθέτουν θυγατρικές επιχειρήσεις και μεταποιητικές μονάδες και αλλού παίζουν ρόλο πρωτοβάθμιων αγροτικών συνεταιρισμών ή και τα δύο μαζί. Κατά κανόνα, παίζουν ενεργό ρόλο στη διακίνηση και προώθηση αγροτικών προϊόντων στην ελληνική ή στις διεθνείς αγορές, ανεξαρτήτως τζίρων, κερδοφορίας, δανείων ή χρεών.
Τον ρόλο της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των αγροτών, με το νομοσχέδιο, αναλαμβάνουν οι αγροτικοί σύλλογοι, οι οποίοι μπορεί να είναι φυτικής, ζωικής ή αλιευτικής παραγωγής.
Με το νέο νομοσχέδιο προβλέπονται Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις (ΣΑΟ) στις οποίες εντάσσονται: Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (Α.Σ.), Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), δηλαδή αγροτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες που αναλαμβάνουν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ταύτιση με ιδιωτικές εταιρείες
Η ΠΑΣΕΓΕΣ, με βάση το νέο νομοσχέδιο, εξακολουθεί να έχει ενισχυμένο ρόλο, όμως αλλάζει ο τρόπος εκλογής της διοίκησης. Δίνεται ώθηση στις διεπαγγελματικές οργανώσεις και στις ομάδες παραγωγών ενώ δίνονται αναπτυξιακά και φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία συνεταιρισμών.
Ανεξάρτητοι συνεταιριστικοί κύκλοι θεωρούν πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ταυτίζει ουσιαστικά τους συνεταιρισμούς με τις ιδιωτικές εταιρείες. Με βάση τη σύσταση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO), που έχει αποδεχτεί η χώρα μας, λένε, οι συνεταιρισμοί δεν θα έπρεπε να δημιουργούν κεφαλαιουχικές εταιρείες. Θεωρούν πως δεν δίνει βαρύτητα στη δημιουργία τοπικών γεωργικών τραπεζών, όπως υπάρχουν στο εξωτερικό, εκλέγει τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ διά αντιπροσώπων και παραβλέπει τα κοινωνικά κριτήρια σε σχέση με τα οικονομικά. 

Εντός των επόμενων τριών εβδομάδων θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο σχέδιο για τη διαμόρφωση νέας Υπηρεσίας ελέγχων για τα αγροτικά προϊόντα, προανήγγειλε από τη βουλή, μιλώντας για το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκανδαλίδης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, σκοπός είναι ο έλεγχος των ελληνοποιήσεων και η προστασία των αγροτών, σε συνδυασμό φυσικά με το μητρώο εμπόρων.

                   ΜΗΤΣΟΣ ΑΠΟ ΜΕΛΙ ΛΗΘΑΙΟΝ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...