ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ.

Θεμέλια για μια νέα γενιά συνεταιρισμών που θα στηρίξουν  την αγροτική ανάπτυξη στη χώρα και θα ενεργοποιήσουν τα ανακλαστικά της ελληνικής οικονομίας, επιχειρείται να μπουν με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τους αγροτικούς


συνεταιρισμούς που παρουσιάζει για δεύτερη φορά στο Υπουργικό Συμβούλιο το μεσημέρι της Τετάρτης 23 Μαρτίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης.


Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο σηματοδοτεί το τέλος εποχής για το «κακέκτυπο συνεταιρισμών» της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και δημιουργεί προϋποθέσεις για και καινούργια συνεταιριστικά σχήματα επιχειρηματικής μορφής που μπορούν να βάλουν τα θεμέλια για την ευρωπαϊκή οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, με τρεις μορφές συνεταιρισμών που θα λειτουργούν επιχειρηματικά, ανεξάρτητα και με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.
Την ίδια στιγμή, οι επιλογές Σκανδαλίδη σηματοδοτούν την οριστική ρήξη με τους συνεταιρισμούς- σφραγίδες των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά και την ανανέωση του έμψυχου δυναμικού των συνεταιρισμών με πραγματικούς επαγγελματίες αγρότες που αντιλαμβάνονται την αξία της παραγωγής και τους κανόνες της αγοράς και είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν με οικονομικά και μόνο κριτήρια. 
 
Έτσι, το «νέο δόγμα» Σκανδαλίδη για τους συνεταιρισμούς, καταργεί τις γνωστές μέχρι σήμερα οργανώσεις τριών βαθμίδων, υποχρεώνει όλους τους συνεταιρισμούς να λειτουργούν σαν πρωτοβάθμιοι (ΑΣΟ), πράγμα που σημαίνει ότι οι Ενώσεις (ΕΑΣ) μετατρέπονται σε απλούς συνεταιρισμούς.
Παράλληλα, καθιερώνονται οι Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) που θα είναι ουσιαστικά οι συνεταιριστικές εταιρείες (ΑΕ και ΕΠΕ), ενώ την ίδια στιγμή  ανοίγει το πεδίο για νέες ισχυρές Ομάδες Παραγωγών, η θέσπιση των οποίων επεκτείνεται σε όλα τα προϊόντα και όχι μόνο στα οπωροκηπευτικά.  
Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο φιλοδοξεί να βάλει τέλος στον κρατισμό, που θέλει δημόσιες πολιτικές (κρατικό-κοινοτικό χρήμα) να χρηματοδοτούν 6.200 υπολειτουργούντες συνεταιρισμούς, εκ των οποίων μάλιστα οι 5.200 είχαν μηδενικό τζίρο κατά την τελευταία οικονομική χρήση! Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της ΑΤΕbank μόλις 28 οργανώσεις έχουν τζίρο πάνω από 12 εκατ. ευρώ, μόνο 65 θεωρούνται βιώσιμες με τζίρο μικρότερο από 12 εκατ. ευρώ, ενώ όλες οι άλλες είναι προβληματικές έως και ανύπαρκτες.
Είναι βέβαιο ότι οι επιλογές Σκανδαλίδη θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωπες με κατεστημένα συμφέροντα δεκαετιών και συστήματα νομής εξουσιών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, με τα οποία γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές. Ήδη, η πρώτη αντίδραση από την πλευρά των περιώνυμων συνεταιριστών κάνει λόγο «για θολά οράματα» που δεν εγγυώνται την επόμενη ημέρα των οργανώσεων, ενώ την ίδια στιγμή το πνεύμα των τοποθετήσεων προδίδει την αγωνία μιας ολόκληρης γενιάς στελεχών να βρεθεί αντιμέτωπη με την αποστρατεία. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν «αντισυσπειρώσεις» για τον «έλεγχο» των ρυθμίσεων και ειδικά αυτών που έχουν σχέση με τις διαδικασίες εκλογής των διοικήσεων των νέων οργανώσεων και ειδικότερα της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία στο εξής μετατρέπεται σε Πανελλήνια Ένωση Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων (ΠΑΣΕΓΟ).
πηγη Αγροτικα.

                                          ΜΗΤΣΟΣ  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...