ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ "ΤΡΩΕΙ" ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ.

Πιο περίπλοκα από όσο φαινόταν αρχικά είναι τα πράγματα με την αναθεώρηση της προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης.
Η γραφειοκρατική διαδικασία που χρειάζεται για τη σύνταξη και υπογραφή των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων, στις οποίες θα εμπλακεί σίγουρα και το υπουργείο Οικονομικών,

αναμένεται να προκαλέσουν καθυστέρηση στη νέα προκήρυξη τουλάχιστον κατά δύο εβδομάδες από ό,τι υπολογιζόταν στην αρχή.
 Οι αλλαγές που έχει ανακοινώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης,
θα περιλαμβάνουν και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της βαθμολογίας, στέλεχος του υπουργείου απάντησε ότι η αξιολόγηση θα γίνει από ειδικούς, οπότε δεν χρειάζεται να αλλάξει η μέθοδος. Μάλιστα, το ίδιο στέλεχος μας εξήγησε ότι η μείωση της βαθμολογικής «βάσης» περίπου στο μισό σήμαινε αυτόματα και αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού του Μέτρου, καθώς θα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι επιλέξιμοι επενδυτές, από όσους υπολογιζόταν αρχικά. 

Το πρόβλημα είναι ότι η αύξηση του προϋπολογισμού στα 400 εκατ. ευρώ χρειάζεται την υπογραφή και δημοσίευση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στην οποία εμπλέκεται και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πέρα από τον κ. Σκανδαλίδη. Κι ενώ δεν υπάρχει θέμα διαφωνίας από τον κ. Παπακωνσταντίνου, το βέβαιο είναι ότι η ΚΥΑ για να υπογραφεί από τον έναν υπουργό στον άλλο θα καθυστερήσει, λόγω της γνωστής δυσκαμψίας του κρατικού μηχανισμού.
Οι υπόλοιπες αποφάσεις που έχουν πάρει τον δρόμο της υπογραφής από τον κ. Σκανδαλίδη είναι οι εξής:
- ΚΥΑ σχετικά με τις αμοιβές μελετητών
- Προκήρυξη όσον αφορά την κατανομή στις περιφέρειες και τις κατηγορίες παραγωγών
- Απόφαση για τις δράσεις των Ομάδων Παραγωγών ώστε τα θερμοκήπια να φθάσουν στον προϋπολογισμό των 500.000 ευρώ
- Απόφαση για την ένταξη νέων ποικιλιών ροδακινιάς και την ένταξη της ελιάς κλασικής φύτευσης στις επιλέξιμες καλλιέργειες
- Απόφαση για τη βαθμολογία των σχεδίων (μείωση της «βάσης»)
- Διαμόρφωση απλοποιημένων εντύπων αίτησης για τους παραγωγούς με σχέδια προϋπολογισμού μέχρι 50.000 ευρώ.
 
Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας
Με επιπλέον 100 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν όσοι ενταχθούν στα Σχέδια Βελτίωσης, εφόσον ενταχθούν για δανειοδότηση από το νεοσύστατο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
Στην υπουργική απόφαση της ίδρυσης του Ταμείου προβλέπεται το συγκεκριμένο κονδύλι, αν και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναζητούν τη «χρυσή τομή», έτσι ώστε να μην ξεπερνά η ενίσχυση του κάθε δικαιούχου ένα συγκεκριμένο πλαφόν δημόσιας δαπάνης.
Πρόκειται για «ρήτρα» που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να μην ενισχύονται οι αγρότες από τα διάφορα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί του προϋπολογισμού του κάθε επενδυτικού σχεδίου. Βέβαια, παραμένει αδιευκρίνιστο το αν όσοι ενταχθούν με την επικείμενη προκήρυξη στα Σχέδια Βελτίωσης θα προλάβουν να επωφεληθούν από το αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
 
Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές
Ήδη όπως έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο για τα Σχέδια Βελτίωσης και εξετάζοντας τις λεπτομέρειές του, οι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν τα εξής σημεία:
- Το όριο ηλικίας για να είναι κάποιος δικαιούχος είναι τα 60 έτη, ενώ την προηγούμενη προγραμματική περίοδο ήταν τα 65 έτη.
- Ο δικαιούχος πρέπει να είναι αρχηγός της γεωργικής εκμετάλλευσης και να την κατέχει νόμιμα αποδεικνύοντάς το είτε με τη δήλωση ΟΣΔΕ, είτε με το Ε1. Δεν χρειάζονται τα ενοικιαστήρια των χωραφιών.
- Το πρόγραμμα απαιτεί τη σύνταξη απογραφικού δελτίου, όπου θα περιγράφεται η εκμετάλλευση. Στα πλαίσια της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων εξετάζεται η κατάργηση του απογραφικού δελτίου και η αυτόματη συμπλήρωση των στοιχείων από το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω σύνδεσής του υποψηφίου στο σύστημα.
- Γεωργός ορίζεται όποιος έχει τουλάχιστον 35% γεωργικά εισοδήματα, υπολογιζόμενα με βάση τον μέσο όρο του αναγραφόμενου εισοδήματός του την τελευταία τριετία. Επίσης, πρέπει να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, ενώ στα παλιότερα Σχέδια Βελτίωσης δεν υπήρχε τέτοιος περιορισμός.
- Για τους Νέους Γεωργούς, που εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα το 2008, αρκεί να ασκούν το επάγγελμα του γεωργού μόνο για έναν χρόνο.
- Στο εξωγεωργικό εισόδημα δεν λαμβάνονται υπόψη τα ενοίκια πάσης φύσεως εφόσον δεν υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ τον χρόνο.
- Στα νομικά πρόσωπα η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να ανήκει σε γεωργούς φυσικά πρόσωπα, για να καταστούν δικαιούχοι ενίσχυσης. Το υπουργείο ψάχνει τρόπο να λύσει το θέμα που ανακύπτει με τον ΟΑΕΕ, ο οποίος ζητά υποχρεωτική ασφάλιση σε μετόχους εταιρειών.
- Τα τιμολόγια θα πρέπει να έχουν κοπεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία από την ημέρα δημοσιοποίησης της έγκρισης Γνωμοδοτικής Επιτροπής.
- Η βελτίωση της συνολικής επίδοσης μίας αγροτικής εκμετάλλευσης τεκμηριωνόταν την προηγούμενη προγραμματική περίοδο με μία οικονομοτεχνική μελέτη. Αυτή πλέον δεν χρειάζεται, αλλά ο υποψήφιος πρέπει να τεκμηριώσει ότι κάθε δαπάνη βελτιώνει την απόδοση της εκμετάλλευσης τουλάχιστον μέχρι το +75%.
- Δεν χρειάζονται τεκμηρίωση τα τρακτέρ έως 100 ίππους, τα δενδροκομικά τρακτέρ έως 85 ίππους, οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με έγκριση αρχιτεκτονικού σχεδίου, καθώς και οι αγροτικές αποθήκες επιφάνειας έως 100 τ.μ.
  πηγη Αγροτικα.


                  ΜΗΤΣΟΣ ΑΠΟ ΜΕΛΙ ΛΗΘΑΙΟΝ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...