ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟΝ "ΚΥΚΛΟ" ΤΟΥΣ.


"Θέλουμε συνεταιρισμούς στα πλαίσια των διεθνών συνεταιριστικών αρχών", τόνισε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, σε ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τους καπνοπαραγωγούς στην Κατερίνη, στην αίθουσα - "κόσμημα" της ΕΑΣ Πιερίας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν περισσότερα από 400 στελέχη και απλοί παραγωγοί της περιοχής, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο και προσδοκία των διοργανωτών.
 
 
Το Συνεταιριστικό Κίνημα, τόνισε ο κ. Καραμίχας, με τη σημερινή του μορφή έκλεισε ένα κύκλο. Στα εκατόν δέκα χρόνια δράσης του πολλά (θετικά και αρνητικά) μπορεί να του καταλογίσει κανείς. Κανένας όμως δε μπορεί να αμφισβητήσει την ανεκτίμητη προσφορά του στον τόπο, γιατί αυτό έχει καταγραφεί και αποτιμηθεί ιστορικά. Τώρα έφτασε η στιγμή το Συνεταιριστικό Κίνημα να αλλάξει σε δομή, πρακτικές και νοοτροπία για να μπορεί να προσφέρει στον τόπο και για τα επόμενα χρόνια.
«Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και λειτουργούν σε εθελοντική βάση. Οι συνεταιρισμοί είναι επίσης οικονομικές επιχειρήσεις με μεγάλη κοινωνική βάση, με ισότιμη συμμετοχή των μελών και με δημοκρατική διοίκηση», σημείωσε και συνέχισε: «Η άσκηση αγροτικής πολιτικής χωρίς ενεργούς, δραστήριους και οικονομικά αυτοδύναμους Συνεταιρισμούς δεν θα ήταν μόνο παγκόσμια πρωτοτυπία, αλλά και εγχείρημα ανέφικτο.
Το Συνεταιριστικό Κίνημα πρέπει να απαλλαγεί από τα ανενεργά μέλη του, είτε είναι φυσικά πρόσωπα, είτε είναι νομικά πρόσωπα. Μόνο όσοι έχουν συναλλαγές με το Συνεταιρισμό μπορούν πραγματικά να ενδιαφέρονται για την τύχη του. Τα υπόλοιπα μέλη απλά διαμορφώνουν εκλογικούς συσχετισμούς.
Ο Συνεταιρισμός εκτός από ένωση φυσικών προσώπων που είναι από τη φύση του, πρέπει να αποκτήσει και κεφαλαιακή συγκρότηση. Για το λόγο αυτό πρέπει να διαθέτει ένα ελάχιστο συνεταιριστικό κεφάλαιο.
Οι Συνεταιρισμοί έχουν ανάγκη από ένα συνολικό αξιόπιστο ελεγκτικό όργανο, που θα ελέγχει τις πράξεις τους ως προς τη νομιμότητα το οποίο μπορεί και πρέπει να έχει και συμβουλευτικές αρμοδιότητες.
Το μητρώο των Συνεταιρισμών πρέπει να ενημερώνεται καθημερινά, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει η Πολιτεία, αλλά και η αγορά, ποιο είναι το ενεργό συνεταιριστικό κίνημα.
Η συνεταιριστική εκπαίδευση και η ενημέρωση των μελών του συνεταιρισμού συνιστά το θεμέλιο λίθο για τη συνεχή και διαρκή ανάπτυξή του. Αποτελεί ευθύνη και αρμοδιότητα των συνεταιρισμών, αλλά και υποχρέωση του Κράτους.
Πρέπει να φύγουμε από τη λογική του «μικρομάγαζου» και να περάσουμε σε ευρύτερες συνεταιριστικές συνεργασίες και συμπράξεις για να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας. Οι συνέργειες και συμπράξεις αυτές μπορεί να υπερβαίνουν τα σύνορα του Δήμου, της Περιφέρειας, της χώρας, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συνεταιρισμού.
Αν και είναι αυτονόητο, οφείλεται να τονιστεί ότι χωρίς μέτρα εξυγίανσης της αγοράς, αλλά και μέτρα για τη συγχώνευση και την ανάπτυξη των αγροτικών συνεταιρισμών, κανένα Συνεταιριστικό Κίνημα δεν είναι δυνατό να ανασυγκροτηθεί».
Ο προϊστάμενος του γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Κολυβάς τόνισε ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι δίπλα στους παραγωγούς, ενώ εκτίμησε ότι «στόχος μας πρέπει να είναι οι μικρότερες δυνατές απώλειες», καθώς στην καλύτερη των περιπτώσεων τα χρήματα θα είναι ίδια, αλλά οι χώρες – μέλη που θα μοιραστούν τα κονδύλια θα είναι περισσότερες.
«Περισσότερη Ευρώπη με λιγότερα χρήματα δεν γίνεται», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε ΚΑΠ με επάρκεια πόρων».
"Θέλουμε μια ΚΑΠ με πολιτική φυσιογνωμία, ενεργούς αγρότες, που να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης".
Οριοθετώντας του στόχους των αγροτών ανέφερε ότι το «κλείδωμα» της μεταρρύθμισης ως το 2020, ώστε επιτέλους να υπάρξει ένα σταθερό περιβάλλον για τους αγρότες.
Εκφράζοντας γενικότερες επισημάνσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για το θέμα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επάρκειας πόρων, στήριξης σε όσους αγρότες είναι ενεργοί και παράγουν, ενώ αναφερόμενος στο β’ πυλώνα της ΚΑΠ, τόνισε προέχει η γεωργική πτυχή, εκφράζοντας αντίθεση στη μεταφορά πόρων από τον 1ο στο 2ο πυλώνα.
«Θέλουμε μια ΚΑΠ με πολιτική φυσιογνωμία, ενεργούς αγρότες, που να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης», είπε συνοψίζοντας το στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Σχετικά με τα "σενάρια" για την τύχη των επιδοτήσεων μετά το 2013 είπε: Η πρώτη επιλογή είναι να παραμείνει η πολιτική ως έχει, αλλά με τους αγρότες να πραγματοποιούν περισσότερες πράσινες ενέργειες. Η δεύτερη επιλογή είναι να γίνει αναπροσαρμογή των πολιτικών των άμεσων ενισχύσεων.Η τρίτη επιλογή είναι να καταργηθούν όλα. Στην ουσία προωθείται η δεύτερη επιλογή όπου ζητείται να στηριχθεί ο ενεργός αγρότης. Ενεργός αγρότης για εμάς είναι αυτός που παράγει προϊόντα και δίνει προστιθέμενη αξία στην επιδότηση. Είναι σημαντικό να δοθεί ένας σωστός ορισμός για το τι είναι αγρότης για να μην γίνουν τα λάθη του παρελθόντος".
"Πετύχαμε πολλά  για τους παραγωγούς", ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής καπνού της ΠΑΣΕΓΕΣ Θωμάς Κουτσουπιάς, ο οποίος προέβη σε ιστορική αναδρομή του καπνικού ζητήματος από το 2004 έως σήμερα, παρακινώντας τους αγρ'ότες να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που τους δίνει τη δυνατότητα το πρόγραμμα, ώστε να λάβουν πίσω τους χαμένους πόρους".
Δεν έχει μέλλον η γεωργία χωρίς ισχυρούς συνεταιρισμούς, υποστήριξε από την πλευρά του ο διευθυντής της ΕΑΣ Πιερίας, Σάκης Γκουντάρας.
Ο ειδικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Βαγγέλης Διβάρης αναφέρθηκε επιγραμματιικά στα μέτρα υπέρ των καπνοπαραγωγών, που έλαβε το ΥΠΑΑΤ προκειμένου να αποδοθούν σε αυτούς τα 568,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπηρεσιακά στελεχη παρουσίασαν στους παρευρισκόμενους αναλυιτικά τις δράσεις υπέρ των περιοχών καπνοπαραγωγής, με έμφαση στο Μέτρο 144 και στα σχέδια βελτίωσης. "Προτιμήσαμε την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ενίσχυσης - πρώτης δόσης πληρωμής" για το μέτρο 144, προς όφελος των καπνοπαραγωγών".
πηγη Αγροτικα

             ΜΗΤΣΟΣ ΑΠΟ ΜΕΛΙ ΛΗΘΑΙΟΝ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...