ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ.

ΤΟ μελισσοκομικο blog προτασεων εχει ξεκινησει ηδη.
Στειλετε τις προτασεις σας και ακομα καλυτερα Προβλημα - προτασεις, για να σταλθουν επειτα στην ΟΜΣΕ.
θελω να πιστευω οτι ειναι καιρος να παρουμε στα χερια μας μια κατασταση που ειναι για το καλο ολων μας.
Ο IXNILATHS εχει ξεκινησει και η πρωτη προταση ειναι γεγονος.
Το ΜΕΛΙ ΛΗΘΑΙΟΝ θα αναπαραγει καθε προταση
για να διαβαζουν οσο γινεται περισσοτεροι συναδελφοι.
Η ΟΜΣΕ εχει την σελιδα της, και καλο θα ηταν να την δουλευει καποιος.
Ας δουνε τα προβληματα του κλαδου και οι ιδιοι θα μπορεσουν να παρουν πληροφοριες και ιδεες απο ολους εσας.
Λιγα ειναι τα προβληματα που εχουμε ας τα λυσουμε για να μην μεγαλωσουν και αλλο.

Ελληνοποίηση εισαγομένων μελιών

Το Πρόβλημα:
Έμποροι και τυποποιητές μελιού αγοράζουν εισαγόμενο φθηνό μέλι το οποίο είτε πωλούν κατευθείαν ως Ελληνικό, ή το αναμειγνύουν με Ελληνικά μέλια και το κράμα αυτού του μελιού το διαθέτουν ως Ελληνικό.

Ως πρώτη συνέπεια  αυτού, είναι κάποιοι  τυποποιητές να μην αγοράζουν το μέλι των Ελλήνων μελισσοκόμων το οποίο παραμένει απούλητο στα βαρέλια τους.

Ως δεύτερη συνέπεια συμβαίνει οι νόμιμοι έμποροι και τυποποιητές να αισθάνονται αδικημένοι βλέποντας τους παράνομους συναδέλφους τους να πωλούν ανενόχλητοι το δήθεν "Ελληνικό Μέλι" και να παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Γιατί λοιπόν να μην ακολουθήσουν σιγά –σιγά και εκείνοι το παράδειγμα των παρανόμων συναδέλφων τους;

Παράλληλα ο Έλληνας καταναλωτής βλέπει να πωλείται "Ελληνικό Mέλι" σε εξευτελιστικές τιμές, και μετά θεωρεί ότι η τιμή που του προτείνει ο νόμιμος τυποποιητής ή ο μελισσοκόμος είναι υπόθεση αισχροκέρδειας.

Φθηνό εισαγόμενο Μέλι.


Παράγοντες του προβλήματος:
1. Το εισαγόμενο μέλι είναι πολύ φθηνό είτε λόγω διαφοράς νομίσματος είτε ποιότητας είτε και τα δύο. Αυτό αποτελεί δέλεαρ για τον επιχειρηματία.

2. Η νομοθεσία πολύ σωστά απαγορεύει το εισαγόμενο να πωλείται ως Ελληνικό, αλλά οι έλεγχοι από κρατικούς φορείς ίσως είναι λίγοι και ελαστικοί.

3.Ο Έλληνας καταναλωτής λόγω κρίσης προτιμά  τα φθηνά μέλια.

Προτάσεις για τη λύση.
1. Όσον αφορά στον πρώτο παράγοντα, δεν γνωρίζω αν μπορεί να επιβληθεί φορολογία (όπως υπήρχε παλαιότερα) στα εισαγόμενα, ώστε η αγορά τους να μην συμφέρει τον έμπορο ή συσκευαστή.

2. Τώρα όσον αφορά στον δεύτερο παράγοντα: Το κράτος είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί, είτε αδρανεί. Εμείς όμως ως  πολίτες έχουμε δικαίωμα να ελέγξουμε το προϊόν  για την ποιότητα και αυθεντικότητά του. Μια γυρεοσκοπική (και όποια άλλη) ανάλυση μπορεί να δείξει την προέλευση  του μελιού. Η ενέργεια προτείνω  να γίνεται σε μικρά χρονικά διαστήματα από το συλλογικό μας όργανο την Ο.Μ.Σ.Ε.
Προτείνω δηλαδή η Ο.Μ.Σ.Ε. να αγοράζει μέλια από τα ράφια των καταστημάτων και να τα στέλνει για ανάλυση είτε σε κάποιο εργαστήριο είτε στο πανεπιστήμιο. Αν βρεθεί παράνομο μέλι να ενεργήσει τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες.
Αυτό δεν θεωρώ ότι θα κοστίσει ακριβά. Οι μάρκες μελιών είναι λίγες 10 -15 και βγάζουν από 1 ως 3 τύπους μελιού. Αγοράζοντας 50 κιλά μέλι (περίπου 500€) και αναλύοντας τα στο πανεπιστήμιο μπορούμε να πατάξουμε αυτή την παρανομία.

3. Όσον αφορά στον τρίτο παράγοντα:  Ο καταναλωτής πρέπει να κατανοήσει ότι το Ελληνικό Μέλι είναι ποιοτικά ανώτερο από την πλειοψηφία  των εισαγομένων μελιών, όχι μόνον σε γεύση και άρωμα αλλά και σε διατροφική αξία. Ακόμα θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι δυνατόν το Ελληνικό Μέλι να πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές.   
Προτείνω  η ΟΜΣΕ να συντάξει και αναρτήσει στην ιστοσελίδα της  ένα κατατοπιστικό κείμενο για την ανωτερότητα του Ελληνικού μελιού με τίτλο Προτιμώ το Ελληνικό Μέλι . Όχι μόνον γενικότητες και ασάφειες αλλά με λεπτομέρειες και επιστημονικές αναφορές. Ταυτόχρονα να δώσει προτεινόμενες τιμές λιανικής πώλησης του Ελληνικού μελιού, ώστε στο θέμα της τιμής να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς.
Παράλληλα εμείς οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να τυπώνουμε ενημερωτικά φυλλάδια  (απλά φυλλάδια του κειμένου την ΟΜΣΕ στον υπολογιστή μας) και να τα δίνουμε στους πελάτες μας. Αυτό από την μία θα κάνει τον καταναλωτή να κατανοήσει την διατροφική αξία του Ελληνικού μελιού και να το προτιμά επίμονα, και από την άλλη θα μάθει ότι το μέλι που πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές ίσως να είναι ύποπτο.

Παρακαλώ τους φίλους μελισσοκόμους να εξετάσουν τις απόψεις μου και να εκθέσουν  τις δικές τους. Θέλει κάποιος συνάδελφος να συμπληρώσει ή να διαφωνήσει με κάτι;

Αφού περάσει κάποιο χρονικό διάστημα και το θέμα συζητηθεί και ωριμάσει, τότε θα το κοινοποιήσουμε στην ΟΜΣΕ.

1 σχόλια:

ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ είπε...
Παράγοντας 1 Ο επιχειρηματίας (super market κλπ) δεν κάνει ανάλυση του προϊόντος βλέπει μόνο τιμές, συσκευασία και εμφάνιση.Αυτό συμβαίνει σε όλα τα προϊόντα και όχι μόνο στο μέλι.Φορολογία δεν μπορεί να επιβληθεί πέρα από την προβλεπόμενη. Παράγοντες 1+3 Δεν νομίζω ότι είναι τόσο τρομερές οι διαφορές στις τιμές. Στά lidl πάντως που έχω δει το κιλό πάει περίπου στα 7€, δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι στα 1-2€ το κιλό που έχει παραπάνω ένα μέλι από Έλληνα παραγωγό. Παράγοντας 2 Σε ποιο πράγμα έκανε ποτέ έλεγχο το Ελληνικό κράτος για να κάνει και στα μέλια? Συμφωνώ με την πρότασή σου για έλεγχο από την ΟΜΣΕ και είναι η απολύτως αρμόδια για να το κάνει, προστατεύοντας έτσι τα μέλη της. Εδώ θα ήθελα να προσθέσω ότι καλό θα ήταν η ΟΜΣΕ να κάνει έλεγχο και στα όντως Ελληνικά Μέλια, προκειμένου να ξεκαθαρίσει και λίγο το τοπίο και μέσα στην Ελλάδα (κακά τα ψέματα, δεν είμαστε όλοι οι Έλληνες Άγιοι) Υ.Γ.φτιάξε ένα θέμα που να εξετάζει γιατί δεν προωθούνται (πωλούνται) τα μέλια μας , Ίσως να μην μας φταίνε τόσο τα εισαγόμενα. Καλή συνέχεια Κώστας


                                         ΜΗΤΣΟΣ ΑΠΟ ΜΕΛΙ ΛΗΘΑΙΟΝ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...