ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο ΥΠ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ.ImageΣτο πρώτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας υπό ουγγρική προεδρία στις 24 Ιανουαρίου παρευρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, συνοδευόμενος από την Γενική Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Γεωργία Μπαζώτη. Το Συμβούλιο της Δευτέρας περιλαμβάνει ανταλλαγή απόψεων για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και την ενημέρωση των 27 για τα προβλήματα της ευρωπαϊκής μελισσοκομίας.

Όσον αφορά την ΚΑΠ, οι 27 εστιάζουν στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, εμβαθύνοντας στην έννοια του «πρασινίσματος» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η ουγγρική προεδρία έχει διανείμει στις εθνικές αντιπροσωπείες ερωτηματολόγιο στο οποίο ζητάει τη γνώμη τους για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο η μελλοντική ΚΑΠ θα μπορούσε να:
- εξασφαλίσει την αειφορία της παραγωγής και να παρέχει περιβαλλοντικά δημόσια αγαθά,
- να ενισχύσει την πράσινη ανάπτυξη μέσω της καινοτομίας,
- να μετριάσει την κλιματική αλλαγή

Επίσης η Κομισιόν θα παρουσιάσει έκθεση για την υγεία των μελισσών στην Ευρώπη, η οποία παρουσιάζει τα κύρια προβλήματα αλλά και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κομισιόν για την αντιμετώπισή τους.

Καθώς πρόκειται για το πρώτο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας επί ουγγρικής προεδρίας, ο Ούγγρος υπουργός Γεωργίας Σάντορ Φαζέκας θα παρουσιάσει τις βασικές προτεραιότητες της χώρας του για το ερχόμενο εξάμηνο.  «Ο αγροτικός τομέας κατόρθωσε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας μεσούσης της χρηματοοικονομικής κρίσης. Η αναβάθμιση του ρόλου της αγροτικής έρευνας και καινοτομίας μπορούν, πέρα από την προσαρμογή στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις, να συμβάλουν στην ανάκαμψη της γεωργίας», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ουγγρική προεδρία και αναλύει τους στόχους της:

● ΚΑΠ: Βασιζόμενη στις προτάσεις της Κομισιόν, η ουγγρική προεδρία φιλοδοξεί να ολοκληρώσει τον τεχνικό και πολιτικό διάλογο. Σκοπός της είναι «η συμβολή στην ανάπτυξη μιας αγροτικής πολιτικής που προστατεύει τους αγρότες, μέσω της επίτευξης συναίνεσης ανάμεσα στα κράτη μέλη αλλά και της πληροφόρησης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για τα οφέλη της ΚΑΠ».
● Γαλακτοκομικός τομέας: Η Ουγγαρία θα θέσει σε συζήτηση στα κράτη μέλη το πακέτο για το γάλα, ελπίζοντας να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.
● Επιπλέον η ουγγρική προεδρία θα συνεχίσει την απλοποίηση του «ελέγχου υγείας της ΚΑΠ» αλλά και την προσαρμογή της νομοθεσίας στα νέα δεδομένα της Συνθήκης της Λισαβόνας.
● Όσον αφορά την προστασία των ζώων, η Ουγγαρία θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του κοινοτικού σχεδίου δράσης για την προστασία και την καλή μεταχείριση των ζώων.
● Επίσης, η ουγγρική προεδρία αναμένει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κλωνοποίηση ζώων. Ο διαχωρισμός τους θα επιτρέψει την αναθεώρηση του κανονισμού για τα καινοφανή τρόφιμα.
● Ειδική σημασία αποδίδει η ουγγρική προεδρία στην προώθηση της δέσμης για την ποιότητα που αφορά και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις, αλλά και στην πληροφόρηση των καταναλωτών, με την υποχρεωτική αναγραφή των διατροφικών στοιχείων.
● Δύο ακόμη ζητήματα τα οποία θα προωθήσει η ουγγρική προεδρία είναι η αναθεώρηση του κανονισμού για τον καταρροϊκό πυρετό και τα μέτρα για την υγεία των μελισσών.
● Η Ουγγαρία θα προσπαθήσει να προωθήσει μια «Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δάση», σύμφωνα με τη σχετική πρόταση που κατατέθηκε στην Υπουργική Σύνοδο για τα Δάση που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο.
●Τέλος, αν και στερείται πρόσβασης στη θάλασσα, η Ουγγαρία δηλώνει ότι θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, και ότι θα επιδιώξει την επέκταση των προσωρινών κοινοτικών κανονισμών που αφορούν τα οριζόντια τεχνικά μέτρα αλιείας.

Τέλος στην ημερήσια διάταξη έχουν εγγραφεί τα ακόλουθα θέματα:

- Διοξίνη στη Γερμανία: Η Γερμανία θα ενημερώσει το Συμβούλιο για τη μόλυνση των ζωοτροφών με διοξίνες που έχει επηρεάσει την αγορά αυγών, πουλερικών και χοιρινού κρέατος.
- Αφρικανική πανώλη των χοίρων: Η Λετονία θα ενημερώσει σχετικά με το αίτημά της για πρόσθετες δράσεις καταπολέμησης νόσων όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων, που προέρχονται από γειτονικές προς την ΕΕ χώρες.
- Χοιρινό κρέας: Οι υπουργοί θα ενημερωθούν από την βελγική αντιπροσωπία σχετικά με την κατάσταση της αγοράς χοιρινού κρέατος.
- Διεθνείς αγορές γεωργικών προϊόντων: Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί από την Κομισιόν για  την κατάσταση των διεθνών αγορών αγροτικών προϊόντων, καθώς και για τις σχετικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ και της G20.

πηγη αγροτικα 


                                   ΜΗΤΣΟΣ ΑΠΟ ΜΕΛΙ ΛΗΘΑΙΟΝ 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...