ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ''ΛΗΘΑΙΟΝ'' . ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ....ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ - ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ - ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ --//-- meli.li8aion@hotmail.com τηλ.6936804606

Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΕΛΙ-ΚΑΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.

Μπούτι χοιρινό με μέλι στον φούρνο


Από το Χριστόφορο Πέσκια

Προετοιμασία: 15΄, Αναμονή: 2- 3 ώρες, Ψήσιμο: 30΄

Υλικά (για 8 άτομα):

1 χοιρινό μπούτι όσο πιο μικρό γίνεται (2 - 3 κιλά περίπου)

200 ml μέλι θυμαρίσιο + 1 κουτ. σούπας επιπλέον για τη σάλτσα



60 ml ελαιόλαδο


60 ml χυμός λεμονιού


1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός σε σκόνη


2 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού, ψιλοκομμένα ή η ίδια ποσότητα σε ξερό θυμάρι, τριμμένο


αλάτι θαλασσινό


πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο


Διαδικασία:


Μαρινάρισμα: Από την προηγουμένη, βάζουμε το μπούτι σε ένα ταψί και το αλείφουμε καλά με 1 μεγάλη κουταλιά θαλασσινό αλάτι ώστε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το μέλι, το λάδι, το χυμό λεμονιού, το θυμάρι και τον κόλιανδρο. Περιχύνουμε το μπούτι με αυτό το μείγμα και με τα χέρια το αλείφουμε να πάει καλά παντού.


Την επομένη, προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 170° C. Bάζουμε στο ταψί 2 ποτήρια νερό. Ψήνουμε το μπούτι για 2 - 3 ώρες. Aν έχουμε θερμόμετρο μαγειρικής, το μπήγουμε στο πιο χοντρό κομμάτι του κρέατος. Είναι έτοιμο αν το θερμόμετρο δείξει 70° C. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος φροντίζουμε να περιχύνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το μπούτι με τη μαρινάδα. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ακουμπάμε το μπούτι σε μια πιατέλα. Το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα πριν το κόψουμε.


Σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού μέσα σε ένα κατσαρολάκι και τα βράζουμε μέχρι σχεδόν να σιροπιάσουν, προσθέτοντας στο τέλος 1 κουτ. σούπας μέλι, 1/2 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί, αλάτι και πιπέρι. Κόβουμε το κρέας μ' ένα κοφτερό μαχαίρι σε φέτες, περιχύνουμε με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με σαλάτα από φρέσκο κάρδαμο.


Τι πίνουμε:


Ενα φρουτώδες λευκό ή ροζέ κρασί. Ασύρτικο-Sauvignon Βlanc, Μαλαγουζιά ή ροζέ από Μοσχοφίλερο ή Αγιωργίτικο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...